Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Ενημέρωση γονέωνΚορωνοΐόςΝέα

Συχνές ερωτήσεις (με απαντήσεις) για θέματα που αφορούν το πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρουσμάτων στο σχολείο 2021-2022

Τι προβλέπει το ΝΕΟ πρωτόκολλο (από 10 Ιανουαρίου 2022) για την προσέλευση των μαθητών και καθηγητών στα σχολεία;

ΟΛΟΙ οι μαθητές (ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει ή είναι ανεμβολίαστοι), προσέρχονται στο σχολείο με αρνητικό self test κάθε Τρίτη και κάθε Παρασκευή. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ΟΛΟΙ οι μαθητές θα υποβληθούν σε ένα επιπλέον self test έως 24 ώρες πριν την Δευτέρα 10/1 με το οποίο θα προσέλθουν στο σχολείο.

Οι καθηγητές που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ, προσέρχονται στο σχολείο με αρνητικά self tests τα οποία επιδεικνύουν κάθε Τρίτη και κάθε Παρασκευή. Για την πρώτη εβδομάδα θα προσέλθουν την Δευτέρα με επιπλέον self test.

Οι ανεμβολίαστοι καθηγητές προσέρχονται με rapid test τα οποία γίνονται έως 48 ώρες πριν την προσέλευση και επιδεικνύονται:

την πρώτη εβδομάδα, Δευτέρα και Παρασκευή. Κατ εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα θα προσκομίσουν και ένα αρνητικό self test την Τρίτη 11/1.

από την δεύτερη εβδομάδα και έπειτα κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

ΟΛΑ τα self tests (μαθητών και καθηγητών), πρέπει να δηλώνονται στο edupass.gov.gr

Περίπτωση

Δικαιολογητικά / εβδομάδα

Μαθητές

Για προσέλευση στο σχολείο

Εμβολιασμένοι

2 σελφ*

Μη εμβολιασμένοι

2 σελφ*

Στενή επαφή με κρούσμα

Εμβολιασμένοι

3 σελφ (σε διάστημα 5 ημερών)

Μη εμβολιασμένοι

5 τεστ (2 ράπιντ + 3 σελφ)

σε διάστημα 5 ημερών

Εκπαιδευτικοί

Για προσέλευση στο σχολείο

Εμβολιασμένοι

2 σελφ*

Μη εμβολιασμένοι

2 ράπιντ*

Στενή επαφή με κρούσμα

Εμβολιασμένοι

3 σελφ (σε διάστημα 5 ημερών)

Μη εμβολιασμένοι

5 τεστ σε διάστημα 5 ημερών

(4 ράπιντ + 1 σελφ)*

*Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, όλοι οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα υποβληθούν σε ένα επιπλέον δωρεάν σελφ τεστ – άρα, θα κάνουν 3 σελφ τεστ. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί επίσης θα κάνουν ένα σελφ τεστ, επιπλέον των 2 ράπιντ, με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τη διαχείριση στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος εντός σχολικού χώρου;

α) Εάν πρόκειται για ανεμβολίαστους μαθητές/τριες ή μέλη του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, ή άτομα χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο τρίμηνο, υποβάλλονται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, επιπλέον των δύο (2) υποχρεωτικών προληπτικών συστηματικών ελέγχων ανά εβδομάδα (αυτοδιαγνωστικών στην περίπτωση των μαθητών/τριών και εργαστηριακών διαγνωστικών στην περίπτωση των μελών του προσωπικού):

1) σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), που θα παρέχεται χωρίς κόστος, σε δημόσιους φορείς υγείας και συγκεκριμένα είτε στις πρωτοβάθμιες δημόσιες δομές είτε σε όλες τις δομές του ΕΟΔΥ (όπως είναι κάθε φορά αναρτημένες στην ηλεκτρονική του διεύθυνση: eody.gov.gr/komy-testing-eody/), δύο (2) φορές στο διάστημα των πέντε (5) ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Διευκρινίζεται ότι αποδεκτά είναι και τα rapid test που μπορεί να πραγματοποιηθούν ιδία δαπάνη σε ιδιωτικά εργαστήρια.

2) Επιπροσθέτως υποβάλλονται σε έναν (1) δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου (self-test) στο διάστημα των πέντε (5) ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ειδικότερα:

Ως ημέρα 0 υπολογίζεται η ημέρα της τελευταίας επαφής με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Την ημέρα 0 έως 1 καθώς και την ημέρα 5 μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα θα διενεργούνται τα επιπρόσθετα του συστηματικού ελέγχου rapid test. Την ημέρα 3 ανεμβολίαστοι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί και μέλη του λοιπού προσωπικού θα υποβάλλονται σε ένα επιπλέον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου (self-test).Τις ημέρες 2 και 4, οι μεν ανεμβολίαστοι μαθητές/τριες θα υποβάλλονται στον τακτικό τους αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, οι δε ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και μέλη του λοιπού προσωπικού θα υποβάλλονται στον τακτικό τους εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (rapid test ή PCR test).

Κατά τις ημέρες προσέλευσης των μαθητών/τριών για τη διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου κατά τα παραπάνω οριζόμενα καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες.

Αντιστοίχως, οι εκπαιδευτικοί καθώς και τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ που προσέρχονται σε δομές για την διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου κατά τα ανωτέρω, κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο/η COVID-19 της σχολικής μονάδας δεν θεωρούνται αδικαιολογήτως απόντες/απούσες. Στην περίπτωση αυτή, οι μαθητές/τριες καθώς και οι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ μεταβαίνουν στις δομές για τη διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου επιδεικνύοντας βεβαίωση από τον/την Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας ότι αποτελούν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Τα αποτελέσματα του ως άνω ελέγχου θα προσκομίζονται κάθε φορά και θα καταγράφονται από τον υπεύθυνο COVID-19 της σχολικής μονάδας, ο οποίος θα τα καταχωρίζει στη φόρμα ιχνηλάτησης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ).

Μετά την πάροδο της πενθήμερης περιόδου συστηματικής εργαστηριακής παρακολούθησης, τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία των στενών επαφών, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικά και έχουν αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί, επιστρέφουν στην διαδικασία τακτικού ελέγχου ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν (2 αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι εβδομαδιαίως για τους μαθητές/τριες και 2 εργαστηριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι εβδομαδιαίως για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π., ενώ για τα
λοιπά μέλη του προσωπικού εφαρμόζεται ό,τι κάθε φορά ισχύει για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αντίστοιχα).».

β) Εάν πρόκειται για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός του τελευταίου τριμήνου μαθητές/τριες ή μέλη του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, υποβάλλονται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, σε έναν προληπτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), επιπλέον των δύο (2) υποχρεωτικών προληπτικών συστηματικών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων ανά εβδομάδα (self test).

Οι τρεις (3) συνολικά αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι διενεργούνται την ημέρα 0 έως 1, 3 και την ημέρα 5 μετά την τελευταία επαφή τουςτο κρούσμα. Μετά την πάροδο της πενθήμερης περιόδου παρακολούθησης με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία των στενών επαφών, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικά και έχουν αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί, δε χρειάζεται να υποβληθούν περαιτέρω σε κάποια μορφή συστηματικού προληπτικού διαγνωστικού ελέγχου.

Επισημαίνεται ότι και στις τρεις (3) παραπάνω κατηγορίες, εάν κάποιο αποτέλεσμα ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), αποβεί θετικό, το άτομο αντιμετωπίζεται πλέον ως επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απομόνωσης και διαχείρισης κρούσματος. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), θα πρέπει να ακολουθεί επιβεβαίωση με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή εναλλακτικά με μοριακό έλεγχο (PCR)

Το παιδί μου έκανε self test (αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) και το αποτέλεσμα είναι ΘΕΤΙΚΟ.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα edupass.gov.gr σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνετε. Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς ή κηδεμόνες πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές κάθε φορά γνωστοποιούνται. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών, και την βελτίωση των συμπτωμάτων του. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών και οι ενήλικοι μαθητές/τριες δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνση του πολίτη.

Πότε επιστρέφει στο σχολείο μαθητής/μαθήτρια που νοσεί;

Ο μαθητής/τρια ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση τουλάχιστον πέντε (5) ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) Οι μαθητές/τριες και τα εμβολιασμένα ή με ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου μέλη του προσωπικού εφόσον την έκτη μέρα ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (self test) είναι αρνητικός.

β) Τα μη εμβολιασμένα ή χωρίς ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου μέλη του προσωπικού εφόσον την έκτη μέρα ο εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος (rapid test) είναι αρνητικός.

Οι μαθητές άνω των 12 ετών, καθώς και τα μέλη του προσωπικού που επιστρέφουν στο σχολείο (ή στην υπηρεσία τους οι ενήλικες) κατά τα παραπάνω, υποχρεωτικά για τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες ακόμα χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα.

Εάν μετά την παρέλευση του πενθημέρου ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self test) ή ο εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος ταχείας ανίχνευσης (rapid test) κατά τα παραπάνω είναι θετικός ή συνεχίζει ο πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα η απομόνωση εντός οικίας παρατείνεται.

Στην περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Το παιδί μου παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι επειδή βγήκε ΘΕΤΙΚΟΣ κάποιος εργαστηριακός έλεγχος (rapid test ή PCR). Τι γίνεται με τις απουσίες του;

Οι απουσίες του παιδιού καταγράφονται αλλά θα δικαιολογηθούν και έτσι δεν θα προσμετρηθούν για το αποτέλεσμα της φοίτησής του.

Το παιδί μου παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι επειδή νοσεί κάποιο μέλος της οικογένειάς μας. Πότε θα γυρίσει στο σχολείο και τι γίνεται με τις απουσίες του;

α) Για τους μη εμβολιασμένους μαθητές, στην περίπτωση που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος ατόμου με το οποίο διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη, ακολουθείται η διαδικασία της πενθήμερης απομόνωσης από την τελευταία επαφή με το κρούσμα και αποφυγής επαφής με άλλα άτομα. Την πέμπτη (5η) ημέρα από την τελευταία επαφή με το κρούσμα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και εφόσον το αποτέλεσμα αυτού είναι αρνητικό επιστρέφουν στις σχολικές δραστηριότητες την έκτη (6η) ημέρα, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών.

β) Οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες μαθητές/τριες, στην περίπτωση που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος ατόμου με το οποίο διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη, δεν παραμένουν σε απομόνωση και συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους, υπό τις εξής προϋποθέσεις: (1) εάν είναι 12 ετών και άνω, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα τουλάχιστον (10) ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, και (2) διενέργεια τριών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων σε διάστημα πέντε (5) ημερών, και συγκεκριμένα τις ημέρες 0 έως 1, 3 και 5 μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. 

Το παιδί μου έφυγε από το σχολείο προκειμένου να εμβολιαστεί (είτε για την πρώτη δόση είτε για την δεύτερη). Τι γίνεται με τις απουσίες του;

Οι απουσίες αυτές καταχωρούνται αλλά δεν θα προσμετρηθούν (θα θεωρηθούν δικαιολογημένες) εγκύκλιος απ: 124858/ΓΔ4/04-10-2021 ΥΠΑΙΘ

Στην περίπτωση που το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα και την επόμενη ημέρα του εμβολιασμού θα ισχύσει το ίδιο και για εκείνες τις απουσίες.

Χρειάζεται το πιστοποιητικό βεβαίωσης του εμβολιασμού.

Μαθητής/μαθήτρια που θεωρείται στενή επαφή με κρουσμα εκτός σχολείου, το αναφέρει στο σχολείο;

Αν μαθητής/μαθήτρια είναι στενή επαφή ατόμου εκτός χώρου σχολείου (δηλαδή βρέθηκε κοντά – κάτω από 1,5 μέτρο – και για αρκετό χρονικό διάστημα, χωρίς μάσκα), τότε ακολουθούν το πρωτόκολλου του εξωτερικού χώρου στον οποίο βρέθηκαν π.χ. φροντιστήριο (;).

Το πρωτόκολλο δεν αναφέρει ενέργειες του σχολείου για την συγκεκριμένη περίπτωση (οι “επαφές” μιας στενής επαφής δεν θεωρούνται στενές επαφές ώστε να τεθούν σε απομόνωση).

Άποψή μας είναι ότι το παιδί θα πρέπει να κάνει tests στο διάστημα των 5 ημερών που ακολουθεί (ημέρα 0 ή 1 και ημέρα 5) για το καλό της οικογένειας.

Το σχολείο όμως ειδοποιείται, όταν μαθητής/μαθήτρια βγει θετικός/θετική εκτός χώρου σχολείου (π.χ. Σαββατοκύριακο ή Δευτέρα πρωί ή μετά από απουσία του από το σχολείο).

Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση που μαθητής/μαθήτρια του σχολείου βγει θετικός/θετική πρέπει να ειδοποιηθεί το σχολείο, επειδή πρέπει να γίνει Φόρμα Ιχνηλάτησης έστω και με μηδενικές στενές επαφές άλλων μαθητών ή καθηγητών.

Δείτε και το ΦΕΚ στο οποίο υπάρχει το πρωτόκολλο

Translate »