Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
Νέα

Γιορτή για την 25η Μαρτίου 1821

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 τιμήσαμε την πιο σπουδαία μέρα του νεότερου ελληνισμού, την 25η Μαρτίου 1821. Την μέρα που οι Έλληνες επαναστάτησαν εναντίον της τεράστιας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κατάφεραν, μετά από αγώνες εννιά χρόνων, να αποκτήσουν την ελευθερία τους.

Πέρα από την ιστορική της σημασία, η μέρα αυτή διδάσκει ότι ο άνθρωπος μπορεί να αντιταχθεί στις δυνάμεις που τον καταπιέζουν, που τον κρατούν σκλαβωμένο, δέσμιο και σκυφτό. Να τις πολεμήσει και να βγει νικητής, όσο κι αν αυτό φαίνεται ακατόρθωτο. Όπως θα ‘λεγε κι ο Κολοκοτρώνης: «Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς».

Η γιορτή μας δομήθηκε με βάση έναν θεατρικό διάλογο, διέτρεξε εν συντομία τα γεγονότα της προϊστορίας της Επανάστασης, της έκρηξης και της εξέλιξής της. Στάθηκε και φώτισε περισσότερο δύο σημαντικές στιγμές του Αγώνα, την πολιορκία του Μεσολογγίου και την επανάσταση στην Μακεδονία.

Την γιορτή επιμελήθηκε η φιλόλογος Βαΐα Οικονόμου. Το μουσικό μέρος επιμελήθηκε η καθηγήτρια Μουσικής του σχολείου μας Στεφανία Στεργιοπούλου.

Συμμετείχαν, εμψύχωσαν και συνδιαμόρφωσαν την γιορτή οι μαθητές και οι μαθήτριες:

Από το Γ2: Ελένη Κοσμίδου, Παύλος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μαυρόπουλος, Σταυρούλα Νικολαΐδου, Μαρία Παπαδοπούλου

Από το Β1: Δήμητρα Γρίβα, Ολυμπία Δουκίδου, Μαργαρίτα Μαλαμίδου

Από το Β2: Εύα Δαλαμπάσχα, Ασπασία Κωνσταντινίδου, Παναγιώτης Τσίγγαρης

Από το Α1: Γιώργος Άρμεν, Χρυσόστομος Αυγερινός, Γιώργος Γεωργιάδης, Γιώργος Ζωσιμάδης, Πασχαλίνα Κονιδάρη

Translate »