Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Νέα

Δράση κατά της Ενδοσχολικής Βίας

  Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού με σκοπό την ενημέρωση και δράση απέναντι σε περιστατικά συστηματικής και επαναλαμβανόμενης βίαιης συμπεριφοράς του μεγαλύτερου ή δυνατότερου μαθητή προς τον μικρότερο και πιο αδύναμο. Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις κατά του bullying.

  Οι μαθητές της Α’ τάξης παρακολούθησαν ένα θεατρικό δρώμενο με την καθοδήγηση της κ. Αθανασιάδου Δέσποινας, η οποία έγραψε και το σενάριο. Οκτώ μαθητές – ηθοποιοί παρουσίασαν στους συμμαθητές τους ένα περιστατικό bullying, που θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε σχολείο.Ο σοβαρός τραυματισμός του “θύματος” έκανε τους “θύτες” να μετανοήσουν και να καταλάβουν το λάθος τους. Έτσι, οι μαθητές μέσα από το σκετσάκι αυτό πήραν βιωματικά το μήνυμα ότι το bullying που ξεκινάει από μια δήθεν “πλάκα” μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες και όχι μόνο.

  Ακολούθησε ένα παιχνίδι, στο γυμναστήριο όπου οι μαθητές κάθονται στα στρώματα δημιουργώντας ένα μεγάλο κύκλο. Ο κάθε μαθητής και η κάθε μαθήτρια έγραφε σε αυτοκόλλητο χαρτάκι ένα θετικό στοιχείο για τον συμμαθητή ή τη συμμαθήτρια που καθόταν δίπλα του/της και το κολλούσε. Μετά ανακατεύονταν οι μαθητές και κάθονταν με διαφορετικά άτομα δίπλα στον κύκλο. Πάλι έγραφε ο καθένας ένα θετικό για τον νέο διπλανό του. Αυτό έγινε και τρίτη φορά. Στο τέλος κάθε μαθητής διάβαζε τρία θετικά στοιχεία που έγραφαν οι άλλοι γι’ αυτόν. Αυτό το παιχνίδι βοηθάει στην αυτοπεποίθηση, στην δημιουργία θετικού κλίματος, στην αποδοχή της διαφορετικότητας, στη φιλία.

Translate »