Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
Βυζαντινές εκκλησίες 2022-2023

Επίσκεψη στην Μητρόπολη και Ναό Ταξιαρχών

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη σαράντα περίπου μαθητών του 6ου Γυμνασίου Δράμας στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των δύο εκ των προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο μας, τα οποία είναι το «Βυζαντινές Εκκλησίες της Δράμας, η ιστορία της μέσα στον χρόνο» και «Φωτογραφίζω τον τόπο μου».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε την υποδοχή των μαθητών στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου από τον εφημέριο Πατέρα Κωνσταντίνο Χλιάρα, την παρουσίαση των στοιχείων της ανεγέρσεώς του καθώς και πληροφορίες για την αγιογράφηση του Ναού.

Στη συνέχεια έγινε μετάβαση στον όμορο Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό, όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί με προσήλωση και αμείωτο ενδιαφέρον άκουσαν από τα χείλη του εφημερίου πατέρα Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι και Ιστορικός-Αρχαιολόγος,  την ιστορία του Ναού που συνδέεται και με τη νεώτερη ιστορία της Δράμας, αφού αυτός «σήμανε» με το σήμαντρό του την Απελευθέρωση της πόλης τον Ιούλιο του 1913.

Τελευταίος σταθμός ήταν ο βυζαντινός Ναός των Ταξιαρχών, επί της οδού Βενιζέλου, όπου και πάλι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την ιστορία του, φωτογραφήθηκαν στο τμήμα των βυζαντινών τειχών και χάρηκαν τη φιλοξενία και το κέρασμα του εφημερίου της Μητροπόλεώς μας. Οι εκπαιδευτικοί που συνόδεψαν τους μαθητές ήταν ο Διευθυντής του σχολείου μας κ. Πέτρος Νουβάκης και οι καθηγήτριες κ. Δούφλια Αναστασία και κ. Μουρατίδου Μαγδαληνή, οι οποίοι υλοποιούν τα προαναφερθέντα προγράμματα.

Ευχαριστούμε θερμά τον π. Κωνσταντίνο για την υποδοχή, τη φιλοξενία και τον πλούτο των γνώσεων που μας μετέδωσε με εξαίρετο εκπαιδευτικό τρόπο. 

Translate »