Κατηγορία:Φοίτηση

Από Δεν συντηρείται πλέον
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Νομικό πλαίσιο Φοίτησης μαθητών

Τα παρακάτω αντικαταστάθηκαν !!!

Paragraph.png

ΠΔ 104/79, άρθρο 20


Ισχύει πλέον το άρθρο 23 της Υ.Α. ΓΔ4/10645/22-1-2018

Φοίτησις

1. Η προαγωγή και η απόλυσις των µαθητών Γυµνασίων και Λυκείων εξαρτάται εκ της τακτικής αυτών φοιτήσεως εις το σχολείον και εκ της κατά την διάρκειαν του διδακτικού έτους επιδόσεώς των.

2. Η τακτική φοίτησις ή απουσία των µαθητών εκ του σχολείου κατά τας ώρας της λειτουργίας αυτού αποτελούν τα κριτήρια διά τον χαρακτηρισµόν της φοιτήσεως αυτών ως επαρκούς ή ελλιπούς ή ανεπαρκούς.

3. Αι απουσίαι αριθµούνται ανά µία δι’ εκάστην διδακτικήν ώραν.

4. Απουσία µαθητού εκ των πολιτιστικών εκδηλώσεων ή αθλητικών τοιούτων, πραγµατοποιουµένων εν τω πλαισίω του ωρολογίου προγράµµατος του σχολείου, λογίζεται ως απουσία εκ των διδασκοµένων µαθηµάτων κατ’ ισαρίθµους διδακτικάς ώρας, η δε απουσία εξ ηµερησίας εκδροµής ή περιπάτου λογίζεται ως απουσία επί ισαρίθµους δικακτικάς ώρας όσα και τα ωριαία µαθήµατα, τα µη διδαχθέντα εκ του λόγου τούτου κατά την ηµέραν αυτήν. Εξαίρεσις χωρεί εις ας περιπτώσεις κατά την κρίσιν του Δ/ντου του σχολείου η εις τας ανωτέρω εκδηλώσεις συµµετοχή του µαθητού καθίσταται εκ των πραγµάτων αδύνατος.

Paragraph.png

ΠΔ 104/79, άρθρο 21


Ισχύει πλέον η Υ.Α. ΓΔ4/10645/22-1-2018 στην οποία δεν προβλέπονται δικαιολογημένες απουσίες

Περιπτώσεις δικαιολογηµένης απουσίας

1. Διά τον χαρακτηρισµόν κατά την έννοιαν του άρθρου 24 του παρόντος ΠΔ, της φοιτήσεως των µαθητών δεν λαµβάνονται υπ’ όψιν:

α) Απουσίαι εκ του σχολείου κατά τας ώρας λειτουργίας αυτού µαθητών αποστελλοµένων εις το Εξωτερικόν ή το Εσωτερικόν δι’ ειδικήν αποστολήν δυνάµει εγγράφου εντολής του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων ή του οικείου Νοµάρχου.
β) Απουσίαι µαθητών απασχολουµένων οπωσδήποτε εις εργασίαν ανατεθείσαν αυτοίς υπό του Δ/ντού ή διά πράξεως του Συλλόγου των Διδασκόντων.
γ) Απουσία µαθητών διά την προσέλευσίν των ενώπιον του Συµβουλίου Επιλογής Οπλιτών προσηκόντως αποδεδειγµένην.
δ) Απουσία λόγω συµµετοχής εις επισήµους αθλητικάς εκδηλώσεις πιστοποιουµένη υπό της αρµοδίας δηµοσίας αθλητικής Αρχής.
ε) Απουσία µαθητών
  • α. του Καθολικού Δόγµατος κατά τας εορτάς του Μνηστήρος Ιωσήφ, της Αγίας Δωρεάς και από της προτεραίας µέχρι και της εποµένης του Λατινικού Πάσχα,
  • β. του Εβραϊκού Θρησκεύµατος την προτεραίαν και την 1ην του Εβραϊκού έτους, την ηµέραν της Εξιλεώσεως ως και την προτεραίαν και την ηµέραν του Εβραϊκού Πάσχα,
  • γ. του Μουσουλµανικού θρησκεύµατος κατά τας ηµέρας των εορτών Σεκέρ Μπαϊράµ και Κουρµπάν Μπαϊράµ και την προτεραίαν εκάστης τούτων.
στ) Απουσία των µαθητών συνεπεία µετεγγραφής εις Γυµνάσιον ή Λύκειον ετέρας πόλεως επί τρεις ηµέρας, µη περιλαµβανοµένης εις ταύτας της ηµέρας της εκδόσεως του προς αποχώρησιν του µαθητού υπηρεσιακού σηµειώµατος.
ζ) Απουσία µαθητών απαλλασσοµένων νοµίµως εν µέρει η εν όλω εκ της συµµετοχής αυτών εις την διδασκαλίαν µαθηµάτων κατά τα εν τω εποµένω άρθρω οριζόµενα.
η. Απουσίες µαθητών από το Σχολείο κατά τις ώρες λειτουργίας του οφειλόµενες σε ολιγόωρη ή ολιγοήµερη απεργία των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ που βεβαιώνεται κατά τόπους από τον Οικείο Νοµάρχη.
θ. Απουσίες µαθητών από το Σχολείο κατά τις ώρες λειτουργίας του, που οφείλονται στις προβλεπόµενες από το άρθρο 27 του ΠΔ 104/79 και του άρθρου 30 του ΠΔ 294/79 κυρώσεις και µέχρι τριών (3) το πολύ ηµερών κατά την κρίση του Συλλόγου των διδασκόντων σε συνδυασµό µε τις διατάξεις της παρ 3 του άρθρου 28 του ΠΔ 104/1979 και του άρθρου 31 του ΠΔ 294/79.
ι. Απουσίες µαθητών µέχρι τριών το πολύ ηµερών κατά µήνα, οφειλόµενες στην ανάγκη µεταγγίσεως αίµατος σε ειδικό νοσηλευτικό ίδρυµα λόγω µεσογειακής ή δρεπανοκυτταρικής αναιµίας από την οποία πάσχουν. Οι απουσίες αυτές δεν µπορούν να υπερβούν αθροιστικά για όλο το έτος τις απουσίες 24 ηµερών.
ια. Απουσίες µαθητών οφειλόµενες σε θεραπεία αρχική ή συνεχιζόµενη σε χώρες του εξωτερικού. Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπολογίζονται και οι απουσίες τριών ηµερών, για τη µετάβαση και επιστροφή πέρα από τις βεβαιούµενες από τα σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά.[1]

Υποσημειώσεις

  1. Τα εδάφια η΄, θ΄, ι΄ και ια΄ προστέθηκαν µε το άρθρο 1 του Π.Δ. 485/1983
Paragraph.png

ΠΔ 104/79, άρθρο 23


Ισχύει πλέον το άρθρο 27 της Υ.Α. ΓΔ4/10645/22-1-2018

Έλεγχος και καταχώρισις των απουσιών

1. Η απουσία µαθητού εκ του σχολείου επισηµαίνεται εις το ηµερήσιον δελτίον απουσιών καθ’ εκάστην διδακτικήν ώραν.

2. Η σύνταξις και η φύλαξις του ηµερησίου δελτίον απουσιών ανατίθεται υπό του Διενθυντού του σχολείου εις µαθητήν τάξεως ή τµήµατος τάξεως διακρινόµενον εις το ήθος και την επίδοσιν, αναπληρούµενον υπό ετέρου µαθητού υπό τους αυτούς όρους. Το δελτίον τούτο ελέγχεται και µονογραφείται υφ’ εκάστου των διδασκόντων εις την οικείαν στήλην και παραδίδεται µετά την λήξιν των ηµερησίων µαθηµάτων υπό του υπευθύνου κατά τα ανωτέρω µαθητού εις τον ωρισµένον υπό του Διευθυντού καθηγητήν.

3. Διά τον έλεγχον των απουσιών των µαθητών τηρείται ίδιον βιβλίον απουσιών (απουσιολόγιον), εις ο καταχωρίζεται αριθµητικώς το σύνολον (άθροισµα) των απουσιών της ηµέρας εκάστου απουσιάσαντος µαθητού, λαµβανόµενον εκ του ηµερησίου δελτίου απουσιών. Η τήρησις του κατά τα ανωτέρω βιβλίου απουσιών (απουσιολογίου) ανατίθεται εις καθηγητήν οριζόµενον υπό του Διευθυντού µε αναπληρωτήν έτερον καθηγητήν.

4. Αι κατά την προηγουµένην παράγραφον καταχωριζόµεναι εις το ως άνω οικείον βιβλίον απουσίαι, αθροιζόµεναι κατά τρίµηνα µεταφέρονται συνολικώς εις τα Ατοµικά Δελτία των µαθητών και γνωστοποιούνται εις τους κηδεµόνας αυτών διά των ατοµικών ελέγχων των.

5. Κατά την λήξιν του Γ΄ τριµήνου και προ της ενάρξεως των γραπτών εξετάσεων τα κατά την προηγουµένην παράγραφον αθροίσµατα απουσιών αθροιζόµενα εις γενικόν σύνολον εις τα Ατοµικά Δελτία των µαθητών αποτελούν την βάσιν, εν συνδυασµώ και προς τα προσκοµισθέντα τυχόν δικαιολογητικά απουσίας, διά τον κατά το άρθρον 24 του παρόντος Π.Δ. χαρακτηρισµόν τη φοιτήσεως αυτών.

Paragraph.png

ΠΔ 104/79, άρθρο 24


Ισχύει πλέον το άρθρο 28 της Υ.Α. ΓΔ4/10645/22-1-2018

Χαρακτηρισµός της φοίτησης - συνέπειες

Replacement.png

Το άρθρο 24 όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 2 του Π.Δ. 485/1983 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 7, ΠΔ 39/28-3-2014.

1. Η φοίτηση όλων των µαθητών των Σχολείων της Μέσης Γενικής και Τεχνικής και Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης είναι καθήκον και χαρακτηρίζεται ως επαρκής ή ελλιπής ή ανεπαρκής µε βάση το, κατά την παρ. 5 του άρθρου 23 του Π.Δ. 104/79 και του άρθρου 26 του Π.Δ. 294/79, γενικό σύνολο των απουσιών, που σηµειώθησαν κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, σε συνδυασµό και µε την, µέχρι την ηµέρα χαρακτηρισµού της, ετήσια προφορική επίδοση σε όλα τα µαθήµατα.

Replacement.png

2. Επαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση µαθητή εφόσον:

α) Το σύνολο των απουσιών του μαθητή που σημειώθηκαν κατά το οικείο διδακτικό έτος, ανεξάρτητα από το λόγο στον οποίο οφείλονται, δεν υπερβαίνει τις εξήντα τέσσερις (64).

β) Το σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114), από τις οποίες οι πάνω από τις εξήντα τέσσερις (64) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια, που βεβαιώνεται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 3 παρ. 3 του π.δ/τος 485/1983 (Α΄ 184).

γ) Κατ’ εξαίρεση ο Σύλλογος των διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας με ειδική πράξη του χαρακτηρίζει επαρκή τη φοίτηση μαθητή, ο οποίος σημείωσε περισσότερες από εκατόν δεκατέσσερις (114) απουσίες και όχι πέρα των εκατόν εξήντα τεσσάρων (164), με την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες του οι πάνω από τις εξήντα τέσσερις (64) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται κατά τα ανωτέρω, η επίδοση του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, με την έννοια ότι ο Γενικός Μέσος Όρος της προφορικής βαθμολογίας, που προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των τριών τριμηνιαίων βαθμών διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκομένων μαθημάτων, είναι τουλάχιστον δεκαπέντε (15) και η διαγωγή του είναι κοσμιότατη.[1] '

Γ2/2051/1983 Εγκύκλιος ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Αρ. ΙΙ.

Στο άρθρο 2 (Π.Δ. 485/83) μεταβάλλονται τα γνωστά αριθμητικά όρια που προβλέπονταν από το Π. Δ. 104/79 και καθόριζαν τις συνέπειες από την ελλιπή φοίτηση. Ο προβλεπόμενος μέσος όρος βαθμού 15 έχει έννοια μετά τη στρογγυλοποίησή του προς τον πλησιέστερο ακέραιο…


δ) Συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στις σχετικές διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 1 του Π.Δ. 294/80 (ΦΕΚ 81, τ.Α, 12.4.80)[2].

Οι µαθητές που η φοίτησή τους χαρακτηρίζεται επαρκής θεωρούνται ότι φοίτησαν κανονικά και γίνονται δεκτοί στις προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις περιόδου Ιουνίου.

Replacement.png

3. Ελλιπής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από εκατόν δεκατέσσερις (114) και όχι περισσότερες από εκατόν εξήντα τέσσερις (164) απουσίες, από τις οποίες όλες οι πάνω από τις εξήντα τέσσερις (64) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται κατά τα ανωτέρω, αλλά η φοίτηση του δεν χαρακτηρίστηκε από το Σύλλογο των διδασκόντων επαρκής κατά την έννοια των διατάξεων της περίπτωσης γ΄ της προηγούμενης παραγράφου.

Κατ’ εξαίρεση, ο Σύλλογος των διδασκόντων μπορεί με ειδική πράξη του να χαρακτηρίσει ελλιπή τη φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από εκατόν εξήντα τέσσερις (164) και όχι περισσότερες από διακόσιες δεκατέσσερις (214) απουσίες, εφόσον όλες οι πάνω από τις εξήντα τέσσερις (64) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται κατά τα ανωτέρω, η επίδοση του κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική κατά την έννοια της διάταξης της περίπτωσης γ΄ της προηγούμενης παραγράφου και η διαγωγή του είναι κοσμιότατη.

Μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ελλιπής παραπέμπονται τον Σεπτέμβριο σε προφορική και γραπτή εξέταση στα μαθήματα της Ομάδας Α΄. Στα μαθήματα της Ομάδας Β' δεν εξετάζονται, αλλά για την εξαγωγή του ετήσιου προαγωγικού ή απολυτηρίου αποτελέσματος συνυπολογίζεται η προφορική βαθμολογία που έλαβαν οι μαθητές στα μαθήματα αυτά κατά το οικείο διδακτικό έτος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σε περιπτώσεις που για τους παραπάνω μαθητές το προαγωγικό ή απολυτήριο αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο είναι απορριπτικό εξαιτίας και μόνο της υστέρησης τους σε μάθημα ή μαθήματα της Ομάδας Β΄, οι μαθητές αυτοί εξετάζονται σε αυτά τα μαθήματα προφορικά με εξαίρεση τις Βιωματικές Δράσεις − Συνθετικές Δημιουργικές Εργασίες − Project που εξετάζονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4 του παρόντος π.δ./τος.[3]

Replacement.png

4. Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από εξήντα τέσσερις (64) απουσίες και δεν εμπίπτει σε καμία από τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου.

Οι μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτηση τους στην ίδια τάξη.[4]

Υποσημειώσεις

  1. οι παράγραφοι α,β,γ όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 7 του ΠΔ 39/28-3-2014
  2. παρ. 6 του άρθρου 1 του Π.Δ. 294/80 - «Δι' αποφάσεως του Υπουργού Εθνικής Παιδείς και Θρησκευμάτων δύναται να χαρακτηρίζεται ως επαρκής η φοίτησις μαθητών ανεξαρτήτως αριθμού απουσιών, εφ' όσον οι μαθηταί ούτοι τυγχάνουν πρωταθληταί, αι δε απουσίαι των οφείλονται εις την συμμετοχήν των εις διεθνείς αθλητικάς εκδηλώσεις πιστοποιουμένην υπό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού»
  3. Όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του ΠΔ 39/28-3-2014
  4. Όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του ΠΔ 39/28-3-2014
Paragraph.png

ΠΔ 104/79, άρθρο 25 - όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του ΠΔ 485/83


Ισχύει πλέον το άρθρο 29 της Υ.Α. ΓΔ4/10645/22-1-2018

Ενηµέρωση γονέων - Δικαιολόγηση απουσιών

Replacement.png

Το άρθρο 25 όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 3 του Π.Δ. 485/1983.

1. Για την τακτική παρακολούθηση της φοίτησης του µαθητή ευθύνεται εξ ολοκλήρου ο κηδεµόνας του. Ο υπεύθυνος καθηγητής για την παρακολούθηση της φοίτησης των µαθητών τµήµατος ή τήξεως, αφού ενηµερώσει το Δ/ντη του Σχολείου, ότι ο µαθητής συµπλήρωσε ήδη τριάντα (30) απουσίες δικαιολογηµένες ή αδικαιολόγητες, είναι υποχρεωµένος να ενηµερώνει τον κηδεµόνα µε ταχυδροµική επιστολή, η οποία στέλνεται µε τη µέριµνα του σχολείου από 1 ως 5 κάθε µήνα για τις απουσίες του µήνα που προηγήθηκε και από 15 ως 20 Μάη για το πρώτο 15/θηµερο του ίδιου µήνα.

Με την παραπάνω επιστολή ο κηδεµόνας ενηµερώνεται και για κάθε άλλο θέµα που αφορά τη σχολική κατάσταση του µαθητή.

2. Ο κηδεµόνας κάθε µαθητή οφείλει να προσέρχεται το πρώτο δεκαήµερο κάθε µήνα κατά τις ώρες λειτουργίας του Σχολείου για να ενηµερώνεται υπεύθυνα για τη φοίτηση του µαθητή λαµβάνοντας σχετικό ενυπόγραφο σηµείωµα του υπεύθυνου καθηγητή. Η επιστολή της παρ. 1 αποστέλλεται στον κηδεµόνα ανεξάρτητα από την προσέλευση του ή όχι στο Σχολείο και είναι ανεξάρτητη από το ενυπόγραφο σηµείωµα.

3. Ο κηδεµόνας κάθε µαθητή που απουσίασε για λόγους υγείας από το Σχολείο περισσότερο από δύο µέρες, είναι υποχρεωµένος να προσκοµίσει ο ίδιος, το βραδύτερο µέχρι και τη δέκατη µέρα από την επιστροφή του µαθητή στο Σχολείο βεβαίωση δηµοσίου νοσηλευτικού ιδρύµατος ή σχολιατρικής υπηρεσίας ή οποιουδήποτε ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθενείας. Η βεβαίωση αυτή µπορεί να χρησιµεύσει ως δικαιολογητικό για τις αντίστοιχες απουσίες. Μετά την ανωτέρω προθεσµία κανένα δικαιολογητικό υποβαλλόµενο εκπρόθεσµα δεν γίνεται δεκτό. Κάθε βεβαίωση υποβάλλεται µε αίτηση και καταχωρίζεται στο πρωτόκολλο απαραιτήτως.

Για τη δικαιολόγηση απουσιών δύο ηµερών λόγω ασθένειας ή άλλων σοβαρών οικογενειακών λόγων αρκεί και ενυπόγραφο σηµείωµα του κηδεµόνα, που προσκοµίζεται από τον ίδιο αποκλειστικά δέκα µέρες το πολύ µετά την επάνοδο του µαθητή στο Σχολείο.

Με τον τρόπο αυτό ο κηδεµόνας µπορεί να δικαιολογήσει τις απουσίες το πολύ 10 ηµερών αθροιστικά για όλο το έτος.

4. Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται σύµφωνα µε τις διατάξεις της προηγουµένης παραγράφου, δεν δεσµεύουν το Σύλλογο, όταν ο ίδιος γνωρίζει µε ικανά και επαρκή στοιχεία τους πραγµατικούς λόγους απουσίας του µαθητή.

5. Σε καµιά περίπτωση δε θεωρούνται δικαιολογηµένες απουσίες µαθητών.

α) Όταν πραγµατοποιούνται χωρίς την άδεια του Δ/ντη του Σχολείου σε ώρες του ηµερήσιου προγράµµατος λειτουργίας του Σχολείου, µεµονωµένες ή συνεχείς. Για την πρώτη και την τελευταία διδακτική ώρα του ηµερήσιου προγράµµατος λειτουργίας του Σχολείου είναι δυνατόν, κατά την κρίση του Συλλόγου, να δικαιολογηθούν απουσίες οφειλόµενες σε εξαιρετικά σοβαρούς αντικειµενικούς λόγους, που αναφέρονται σε ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες καιρικές, συγκοινωνιακές και άλλες κάθε Σχολείου.
β) Όταν οφείλονται σε οµαδική, κατά την κρίση του προϊσταµένου της Διεύθυνσης ή του Γραφείου Μέσης Εκπαίδευσης, αποµάκρυνση των µαθητών από το σχολείο.

6. Οι δικαιολογηµένες απουσίες των µαθητών, που πραγµατοποιούνται σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου αυτού, αθροίζονται και λαµβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισµό της φοίτησης κάθε µαθητή, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 2 αυτού του Π.Δ. Γι’ αυτές τις απουσίες συντάσσεται αµέσως µετά τη λήξη κάθε τριµήνου για τα Γενικά Λύκεια και τα Γυµνάσια και κάθε διµήνου για τα Τεχνικά και Επαγγελµατικά Λύκεια[1] ειδική πράξη του Συλλόγου των διδασκόντων.

7. Όπου στο παρόν άρθρο αναφέρεται ο κηδεµόνας του µαθητή, νοείται ο πατέρας ή η µητέρα ή οποιοδήποτε νόµιµα εξουσιοδοτηµένο από αυτούς φυσικό πρόσωπο, προκειµένου µόνο περί µαθητών που δεν έχουν συµπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Οι µαθητές που έχουν συµπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους εκπληρώνουν προσωπικά την υποχρέωση για τη δικαιολόγηση των απουσιών τους.

File extension info.png Γ2/4038/30-12-1983 ΥΠ.Ε.Π.Θ. (Διευκρινήσεις επί του Π.Δ. 485/1983)
Β. Το εδάφιο β της παραγράφου 3 του Αρ.3 του προαναφερομένου Π.Δ. αναφέρεται σε μαθητές που συμπληρώσαν ημερολογιακά το 18ο έτος της ηλικίας τους. Για να διαπιστωθεί το γεγονός αυτό θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι μαθητές να προσκομίσουν στο σχολείο τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο όπου αναγράφεται, εκτός της χρονολογίας, και η ημερομηνία γεννήσεως του μαθητή.

Εάν από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο καταδεικνύεται ότι ένας μαθητής έχει υπερβεί χρονολογικά το 18ο έτος της ηλικίας του, η ημερομηνία γεννήσεως δεν είναι απαραίτητη.

Υποσημειώσεις

  1. Η φράση «για τα Γενικά Λύκεια και τα Γυµνάσια και κάθε διµήνου για τα Τεχνικά και Επαγγελµατικά Λύκεια» της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του Π.Δ. 485/1983 διαγράφεται (σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 6 του Π.Δ. 54/84)

Απουσίες

124858/ΓΔ4/4.10.2021 - Ενημέρωση σχετικά με τις απουσίες των μαθητών/τριών που εμβολιάζονται

ΦΕΚ 4187/10.9.2021 - νόσηση covid, απουσίες προσέλευσης σε διαγνωστικά εργαστήρια, απουσίες εν αναμονή αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου

ΥΑ 79942/2019


Πριν την παραπάνω ΥΑ (79942), ίσχυε η ΥΑ 10645/ΓΔ4-22-1-2018

Διατάξεις πριν το 2018


Καθήκοντα Απουσιολόγων

Paragraph.png

Άρθρο 54 του Ν. 4115/2013 (παραλαβή εκπρόθεσμων δικαιολογητικών)


1. Μπορεί ο Σύλλογος των διδασκόντων του Σχολείου, αποφασίζοντας σχετικά με την δικαιολόγηση απουσιών μαθητών, να κάνει δεκτά ή να απορρίπτει εκπρόθεσμα δικαιολογητικά:

α. ιατρικές βεβαιώσεις
β. αιτήσεις − βεβαιώσεις κηδεμόνων που προσκομίστηκαν μετά από δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο, εξετάζοντας κάθε περίπτωση αναλυτικά και χωριστά και έχοντας τη δυνατότητα να συγχωρήσει την εκπρόθεσμη υποβολή τους με αιτιολογημένη απόφασή του.

2. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων του Σχολείου έχει τη δυνατότητα να δικαιολογεί απουσίες μαθητών για λόγους υγείας, με ιατρική βεβαίωση ή χωρίς ιατρική βεβαίωση αν η πάθηση είναι εμφανής και μη χρήζουσα απόδειξης:

α. Για μεμονωμένες ή συνεχείς ώρες ημερήσιου προγράμματος και χωρίς την άδεια του Διευθυντή αν δεν καταχωρίστηκε σχετική παρατήρηση στο ημερήσιο δελτίο απουσιών (π.χ. γιατί από αμέλεια δεν ζητήθηκε άδεια ή από αμέλεια δεν καταχωρίστηκε σχετική παρατήρηση), εφόσον εξετάζοντας κάθε περίπτωση αναλυτικά και χωριστά ο σύλλογος κρίνει ότι αδικούνται άλλως οι μαθητές από υπαιτιότητα του Σχολείου,
β. για πρώτες ώρες, εφόσον δικαιολογείται η μη έγκαιρη προσέλευση στο Σχολείο (κινητικά προβλήματα − αναπηρία).

Σημείωση

Ο Νόμος 4115/2013 είχε τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» !!!
  • Γ2/6870/03-12-1996 (απεργία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς).
  • Γ2/5098/18-9-92, (απουσίες ωριαίων αποβολών εάν δεν καταχωρούνται στο βιβλίο ποινών δεν υπολογίζονται)
  • Π.Δ. 191/92 Αρ.1, §3 και Αρ.2
  • Γ2/4965/7-11-91, (απουσίες από τις εκδρομές ή σχολικό περίπατο όταν έχει προσκομισθεί θετική/αρνητική δήλωση του κηδεμόνα)
  • Γ2/2004/16-5-91, (δικαιολογητικά πέραν των δέκα ημερών από γονείς - μέχρι 16 ημερών)
  • Π.Δ. 185/90 Αρ. Μόνον, §1 Καταργήθηκε με το άρθρο 11, ΠΔ 39/2014
  • Ε3/288/13-5-1985, (απουσία λόγω συμμετοχής σε επισήμους αθλητικές εκδηλώσεις)
  • Ε3/1108/15-2-85, (δεν λαμβάνονται υπ΄ όψιν απουσίες τριών ημερών λόγω ποινής)
  • Ε3/443/14-5-84, (απουσίες εορταστικών εκδηλώσεων υπολογίζονται όταν πραγματοποιούνται σε εργάσιμες ημέρες)
  • Γ2/2930/20-10-1983 (Δικαιολόγηση μεμονωμένων απουσιών από Δ/ντη)
  • Γ/1301/27-03-1980 (Απουσίες εκδρομών)

Αυτή η κατηγορία δεν περιέχει αυτή τη στιγμή σελίδες ή πολυμέσα.